Wit en licht in het stadhuis van Menen

Zicht op de centrale vide (foto: Bart Noels)

Het stadhuis van Menen haalde terecht al een paar architectuurprijzen. De combinatie van oud en nieuw charmeert. En het vele licht en het gebruik van wit creëren in het gebouw een transparante sfeer.

Het vernieuwde stadhuis is een aanvulling en vervanging van een reeks oudere gebouwen die door de jaren heen met elkaar vergroeiden. Sedert de drastische verbouwing (opening 2007) worden de vleugels aaneengeschakeld via een centrale vide en gaanderijen. Een centrale inkomhal ontsluit al die gangen en lokalen. Bijzonder feit: voor elke dienst of functie is eigen behangpapier ontworpen.

Doorverwijzen belangrijk

In Menen is niet gekozen voor het verregaand combineren van functies. Elke dienst of thematische cluster heeft zijn eigen huisvesting en contactpunt in het gebouw. Die keuze vereist dat het centraal onthaal goed functioneert als centrale plek voor informatie en doorverwijzing. De signalisatie is esthetisch opgevat, maar  niet altijd zo duidelijk. Daarom is het doorverwijzen des te belangrijker. Aan de centrale balie worden ook een aantal veelgevraagde producten aangeboden.

Sociaal huis
Voor haar dienstverlening in het stadhuis koos de stad dus voor een klassieke manier van werken, aangevuld met een centrale balie.
Maar de stad zet in haar kanaalstrategie niet enkel in op fysieke contactplekken. Zo nodigt de stad gebruikers uit om gebruik te maken van digitale diensten, en wordt de website gebruikt als centrale informatiebron.
Ook is in het kader van het sociaal huis al een pak werk verricht rond het bundelen en ontsluiten van het dienstenaanbod in stad, ocmw en in de deelgemeentehuizen. En de dienst huisvesting integreert al jaren verschillende diensten, en functioneert als one-stop-shop voor vragen rond wonen.

Kijken

Het stadhuis van Menen is vooral vanuit architecturaal opzicht een bezoek waard.